Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Piaci kamatozású hitel

Piaci kamatozású lakáshitel

Ezúton értesítjük ügyfeleinket és partnereinket, hogy 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.

Az intézkedés nem érinti a 2022. január 24-ig létrejött 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitel és szabad felhasználású hitel szerződéseket, valamint az áthidaló hitel és 6 havi kamatperiódusú restart szerződéseket.

THM: 8,6% - 8,9%

Visszatérítjük a hitel induló költségeit*

* Induló költségek visszatérítésére vonatkozó információk:
 - Értékbecslési díjjal megegyező összeget a kölcsön folyósítását követően az Erste Bank jóváírja.
 - A hitelügylethez kapcsolódóan felmerülő, ügyfél által megfizetett közjegyzői díjjal megegyező mértékű visszatérítés maximum 50.000,- forintig.
 - A hitelügylethez kapcsolódóan 2 db TAKARNET-ből lekért tulajdoni lap másolat, valamint 1 db TAKARNET-ből lekért térképmásolat díját a Bank 0 forintban állapítja meg
 - a Folyósítási jutalékot a Bank elengedi,
 - valamint kamatkedvezményben részesülhet a teljes futamidő alatt.


Az Erste Bankban elérhető piaci jelzáloghitelek típusai:

Rövid kamatperiódusú hitel

 • referencia mutatóhoz kötött - 6 havi BUBOR-hoz kötött
 • változó – emelkedő vagy csökkenő - kamatpálya esetén a Bank kamatperiódus fordulókor (6 havonta) a szimmetria elvének megfelelően érvényesíti a kedvező vagy kedvezőtlen hatást


Hosszú kamatperiódusú hitel

 • 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusú hitel
 • kiszámítható - a kamatperióduson belül (5 vagy 10 év) állandó a jelzáloghitel kamata, és így a törlesztőrészlet is
 • hosszú kamatperiódushoz jellemzően magasabb kondíciók párosulnak, mint a rövid kamatperiódushoz

Kinek ajánljuk:

 • aki hosszú távra (10-15 évnél tovább) tervezi felvenni a hitelt
 • akinek fontos a kiszámíthatóság és a törlesztőrészlet változatlansága


Futamidő alatt végig fix kamatozású lakáshitel

 • 15 éves fix kamatú lakáshitel
 • kiszámítható – teljes futamidő alatt állandó a jelzáloghitel kamata, és így a törlesztőrészlet is

Kinek ajánljuk:

 • ki 15 évre tervezi felvenni a hitelt
 • akinek fontos a kiszámíthatóság és a törlesztőrészlet változatlansága

RÉSZLETEK:

Milyen célra vehető fel a hitel?

 • Lakásvásárlásra, azaz használt, valamint új építésű lakó- vagy üdülőingatlan megvásárlásának finanszírozására
 • Telekvásárlásra, azaz lakó vagy üdülőtelek megvásárlásának finanszírozására
 • Lakásépítésre, azaz lakó- és üdülőingatlan építésének finanszírozására. Építési körbe tartozik a saját kivitelezésben, illetve a megbízás alapján (vállalkozói generál kivitelezés) történő lakásépítés is. Építési célnak minősül továbbá az emeletráépítés, tetőtér-beépítés, valamint a bővítés abban az esetben, ha a lakószobák száma legalább eggyel nő
 • Lakásfelújításra: azaz lakó- és üdülőingatlan egészére vagy annak egy részére kiterjedő felújításnak, általános javítási munkálatainak finanszírozására. Ezen tevékenységek lehetnek építési vagy szakhatósági engedélyhez, vagy azokhoz nem kötött munkálatok
 • Lakáskorszerűsítésre: azaz meglévő lakóépület komfortfokozatának növelése céljából elvégzendő munkálatokra (víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, vagy belső hálózatának kiépítése; fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs; központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások alkalmazását is; az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat; a külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése)
 • Hitelkiváltás: fennálló lakáscélú hitel kiváltása


Kik vehetik fel a hitelt?

A hitelt olyan nagykorú, az Erste Bank számára elfogadható jövedelemmel rendelkező ügyfelek igényelhetik, akik adósminősítési és hitelbírálati feltételeinknek megfelelnek. Nem vehet fel hitelt olyan személy, aki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján szerepel.

Ha a hiteligénylőnek van házastársa/élettársa, úgy alapesetben neki is szerepelnie kell az ügyletben adóstársként.

Ezen kívül a háztartás elfogadható jövedelmének (mely a hitelbírálat alapja, lásd lejjebb) növeléséhez további adóstárs(ak) és kezes(ek) bevonására is lehetőség van, ebben az esetben ők is ügyleti szereplőkké válnak.

A fedezetül felajánlott ingatlanok tulajdonosai zálogkötelezett minőségben vesznek részt a kölcsönügyletben.

A hiteligénylés menete

 • A hitelfelvétel folyamata a kölcsönkérelem benyújtásával indul. A kölcsönkérelem mellé benyújtandó dokumentumok listáját hitelezési tanácsadóinktól veheti át bankfiókjainkban, egy részletes tanácsadást követően.
 • Az összes szükséges dokumentum benyújtása után megtörténik a fedezetül felajánlott ingatlanok értékbecslése, valamint az adósminősítés.
 • A hitelkérelem engedélyezése esetén sor kerül a kölcsönszerződés megkötésére, melyet közjegyzői okiratba kell foglalni. A fedezetül felajánlott ingatlanokra alapított jelzálogjogok bejegyzése, valamint a kölcsönszerződésben foglalt egyéb folyósítási feltételek (számlanyitás, vagyonbiztosítás, lakásvásárlás esetén önerő megfizetése, építkezés esetén a saját erő beépítése) teljesítését a kölcsön folyósítása követi.

Hitelösszeg

A felvehető hitel összegét alapvetően a hitelt igénylő háztartás nettó, igazolt jövedelme, valamint a fedezetül felajánlott ingatlanok Erste Bank által megállapított forgalmi és hitelbiztosítéki értéke határozza meg (lakáscélú hitelnél minden esetben ingatlanfedezetet kell felajánlani). A felvehető hitel összege nem lehet több 100 millió Ft-nál, de a hitel összege nem lehet több mint a fedezetül felajánlott lakóingatlan(ok) értékbecslő által megállapított forgalmi értékének 80%-a, illetve a hitelbiztosítéki értékének 100%-a, továbbá nem haladhatja meg a vételár/költségvetés 100%-át, egy ingatlanfedezet esetén, amennyiben ez megegyezik a hitelcéllal, úgy a vételár 80%-át. Az adható hitelösszeget befolyásolja még a hitelbírálat során megállapított ügyfélminősítés.

Futamidő

A piaci kamatozású lakáscélú hitelek futamideje:
Minimum:

 • 4 év – 6 hónapos referencia-kamatperiódust és 5 éves kamatfelár-periódust kínáló termék esetén
 • 5 év – 5 éves kamatperiódust kínáló termék esetén
 • 10 év – 10 éves kamatperiódust kínáló termék esetén
 • 15 év – 15 éves fix kamatozást kínáló termék esetén

Maximum: 
30 év - 6 hónapos referencia-kamatperiódus és 5 éves kamatfelár-periódust, 5- és 10 éves kamatperiódust kínáló termék esetén
15 év - 15 éves fix kamatozást kínáló termék esetén

A 15 éves fix lakáshitel termék kivételével a fenti időintervallumokon belül bármekkora futamidőt választhat, de a futamidő csak az év egész számú többszöröse lehet.

Törlesztőrészlet

A hitel törlesztőrészletét a hitel összege, kamata és futamideje határozza meg.
A Bank piaci kamatozású lakáshitelek esetében kezelési költséget nem számít fel.
Kalkulátorainkkal kiszámíthatjod az igényelt hitel pontos törlesztőrészletét, a kapcsolódó költségeket, a teljes visszafizetendő összeget, illetve a teljes hiteldíjmutató értékét is.
Kalkulátoraink egy nyomtatható, a hatályos jogszabályoknak megfelelő tájékoztató dokumentumot is tartalmaznak, melyben megtalálhatóak az egyes hiteltermékekkel kapcsolatos részletes tudnivalók.


Reprezentatív példák:


  5 éves kamatperiódus 10 éves kamatperiódus 15 éves FIX hitel
hitelkamat mértéke: 8,41% 8,19% 8,42%
hitelkamat típusa: kamatperiódusokban rögzített
a hitel teljes díjában foglalt díj, jutalék, költség és adó: 5 417 185 Ft 5 251 347 Ft 3 877 348 Ft
a hitel teljes összege: 5 000 000 Ft
a hitel futamideje: 240 hónap 180 hónap
teljes hiteldíj mutató: 8,86% 8,63% 8,89%
a fizetendő teljes összeg: 10 417 185 Ft 10 251 347 Ft 8 877 348 Ft
a havi törlesztőrészlet összege az első kamatperiódusban: 43 107 Ft 42 415 Ft 49 003 Ft
a hitel fedezete: ingatlanra bejegyzett jelzálogjog
a törlesztőrészletek száma: 240 180
egyenletes törlesztésű / nem egyenletes törlesztésű egyenletes törlesztésű

A reprezentatív példában feltüntetett THM érték az 5 éves, illetve a 10 éves kamatperiódusú piaci kamatozású lakáshitel esetében az 5 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű 2-es kedvezmény kategóriába tartozó lakáshitelre vonatkozik; a 15 éves fix hitel esetében pedig a feltüntetett THM érték az 5 millió Ft hitelösszegű és 15 éves futamidejű 2-es kedvezmény kategóriába tartozó, piaci kamatozású lakáshitelre vonatkozik.

A THM meghatározása az aktuális és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A hitel fedezete az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában. A termék igénybe vételéhez a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás megkötése valamint az Erste Banknál vezetett lakossági bankszámla szükséges. További részletek, illetve feltételek a mindenkori hatályos Lakossági Hitel Hirdetményben szerepelnek.

Jelen kommunikáció a 2022. július 31-én hatályos jogszabályok feltételeit figyelembe véve készült.


kalkulátorok:

Kalkulátorainkat a jobb oldali menüben találod!


TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITEL 6 HAVI REFERENCIAKAMAT

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITEL 5 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITEL 10 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITEL 15 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL

HIRDETMÉNYEK

 

 

Kalkulátorok 

 • A törlesztőrészlet számító táblák csak akkor használhatóak tökéletesen, ha a makrók engedélyezésre kerülnek.
 • Piaci kamatozású lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel 6 havi ref.kamatperiódussal - 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.
 • Jelzáloghitelek 5 vagy 10 éves kamatperiódussal és 15 éves FIX kamattal
 • Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása
 • Otthonfelújítási kölcsön
 • Babaváró hitel
 • NHP Zöld Otthon Hitel - Az NHP Zöld Otthon termék értékesítését 2022. április 21-től felfüggesztjük.
 • Közszférás piaci kamatozású lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel 6 havi ref.kamatperiódussal - 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.