Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Szabad felhasználású hitelek

Ezúton értesítjük ügyfeleinket és partnereinket, hogy 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.

Az intézkedés nem érinti a 2022. január 24-ig létrejött 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitel és szabad felhasználású hitel szerződéseket, valamint az áthidaló hitel és 6 havi kamatperiódusú restart szerződéseket.

THM: 8,7%

A hitel szabad felhasználású, célja olyan jellegű kiadásainak finanszírozása, melyekre lakáscélú hitelt nem tudnak, vagy nem kívánnak igénybe venni. Ez a hiteltípus tehát bármire felhasználható, Ügyfeled választása szerint.

Visszatérítjük a hitelfelvétel költségeit*
*Induló költségek visszatérítésére vonatkozó információk:
- Értékbecslési díjjal megegyező összeget a kölcsön folyósítását követően az Erste Bank jóváírja. 
- A hitelügylethez kapcsolódóan felmerülő, ügyfél által megfizetett közjegyzői díjjal megegyező mértékű visszatérítés maximum 50.000,- forintig.
- A hitelügylethez kapcsolódóan 2 db TAKARNET-ből lekért tulajdoni lap másolat, valamint 1 db TAKARNET-ből lekért térképmásolat díját a Bank 0 forintban állapítja meg.
- a Folyósítási jutalékot a Bank elengedi, valamint kamatkedvezményben részesülhet a teljes futamidő alatt.

Az akció és a kondíció részletes feltételei a mindenkori hatályos Lakossági Hitel Hirdetményben szerepelnek.

Az Erste Bankban elérhető szabad felhasználású jelzáloghitelek típusai:

Rövid kamatperiódusú hitel

 • Referencia mutatóhoz kötött - 6 havi BUBOR-hoz kötött
 • Változó – emelkedő vagy csökkenő kamatpálya esetén a Bank kamatperiódus fordulókor (6 havonta) a szimmetria elvének megfelelően érvényesíti a kedvező vagy kedvezőtlen hatást


Hosszú kamatperiódusú hitel

 • 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusú hitel
 • Kiszámítható - a kamatperióduson belül (5 vagy 10 év) állandó a jelzáloghitel kamata, és így a törlesztőrészlet is

Kinek ajánljuk?

 • aki hosszú távra (10-15 évnél tovább) tervezi felvenni a hitelt
 • akinek fontos a kiszámíthatóság, és a törlesztőrészlet változatlansága

részletek:

Hitelcél

A hitel szabad felhasználású, célja a természetes személyek olyan jellegű kiadásainak finanszírozása, melyekre lakáscélú hitelt nem tudnak, vagy nem szeretnének igénybe venni. Ez a hiteltípus tehát bármire felhasználható, az Ügyfél választása szerint.

Kik igényelhetik?

A hitelt nagykorú, a Bank számára elfogadható jövedelemmel rendelkező ügyfelek igényelhetik, akik a Bank adósminősítési és hitelbírálati feltételeinek megfelelnek. Nem vehet fel hitelt olyan személy, aki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján szerepel.Amennyiben a hiteligénylőnek van házastársa vagy élettársa, úgy alapesetben neki is szerepelnie kell az ügyletben adóstársként. Ezenkívül a háztartás elfogadható jövedelmének (mely a hitelbírálat alapja, lásd lejjebb) növeléséhez további adóstárs(ak), illetve kezes(ek) bevonására is lehetőség van. Ebben az esetben ezek a személyek is ügyleti szereplőkké válnak.A fedezetül felajánlott ingatlanok tulajdonosai zálogkötelezett minőségben vesznek részt a kölcsönügyletben.

Hitelösszeg

A felvehető hitel összegét alapvetően a hitelt igénylő háztartás nettó igazolt jövedelme, valamint a fedezetül felajánlott ingatlanok a Bank által megállapított forgalmi és hitelbiztosítéki értéke határozza meg, de nem lehet több 50 000 000 Ft-nál, de a hitel összege nem lehet több mint a fedezetül felajánlott lakóingatlan(ok) értékbecslő által megállapított forgalmi értékének 70%-a, illetve a hitelbiztosítéki értékének 100%-a. Az adható hitelösszeget befolyásolja még a hitelbírálat során megállapított ügyfélminősítés.

Futamidő

A szabad felhasználású jelzáloghitelek futamideje:
Minimum:

 • 4 év – 6 hónapos referencia-kamatperiódus és 5 éves kamatfelár-periódus esetén
 • 5 év – 5 éves kamatperiódus esetén
 • 10 év – 10 éves kamatperiódus esetén

Maximum: 20 év

Ezen az időintervallumon belül Ön bármekkora futamidőt választhat, de a futamidő csak az év egész számú többszöröse lehet.

Törlesztőrészlet

A hitel törlesztőrészletét a hitel összege, kamata és futamideje határozza meg. A Bank szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében kezelési költséget nem számít fel.
Kalkulátorainkkal kiszámíthatja az Ügyfél által igényelt hitel pontos törlesztőrészletét, valamint a kapcsolódó költségeket és a teljes visszafizetendő összeget, továbbá a teljes hiteldíjmutató (THM) értékét is.
Kalkulátoraink egy nyomtatható, a hatályos jogszabályoknak megfelelő, tájékoztató dokumentumot is tartalmaznak, melyben részletesen megtalálja az egyes hiteltermékekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Hiteligénylés menete

Kölcsönkérelem benyújtása: A kölcsönkérelem mellé benyújtandó dokumentumok listáját hitelezési tanácsadóinktól kérheti el bankfiókjainkban, egy részletes tanácsadást követően.
Értékbecslés és adósminősítés: Az összes szükséges dokumentum benyújtását követően megtörténik a fedezetül felajánlott ingatlanok értékbecslése, valamint az adósminősítés.
Kölcsönszerződés megkötése: A hitelkérelem engedélyezése esetén kölcsönszerződés megkötésére kerül sor, melyet közjegyzői okiratba kell foglalni.
Hitel folyósítása: A fedezetül felajánlott ingatlanokra alapított jelzálogjogok bejegyzése, valamint a hitelszerződésben foglalt egyéb folyósítási feltételek (számlanyitás, vagyonbiztosítás) teljesítését követően kerül sor a hitel folyósítására. 


Reprezentatív példák:

  5 éves kamatperiódus 10 éves kamatperiódus
hitelkamat mértéke: 8,21% 8,24%
hitelkamat típusa: kamatperiódusokban rögzített
a hitel teljes díjában foglalt díj, jutalék, költség és adó: 5 266 258 Ft 5 288 850 Ft
a hitel teljes összege: 5 000 000 Ft
a hitel futamideje: 240 hónap
teljes hiteldíj mutató: 8,65% 8,68%
a fizetendő teljes összeg: 10 266 258 Ft 10 288 850 Ft
a havi törlesztőrészlet összege az első kamatperiódusban: 42 478 Ft 42 572 Ft
a hitel fedezete: ingatlanra bejegyzett jelzálogjog
a törlesztőrészletek száma: 240
egyenletes törlesztésű/ nem egyenletes törlesztésű egyenletes törlesztésű

A reprezentatív példában feltüntetett THM érték az 5 éves, illetve a 10 éves kamatperiódusú hitel esetében az 5 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű 2-es kedvezmény kategóriába tartozó hitelre vonatkozik.

A THM meghatározása az aktuális és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A hitel fedezete az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában. A termék igénybe vételéhez a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás megkötése valamint az Erste Banknál vezetett lakossági bankszámla szükséges. További részletek, illetve feltételek a mindenkori hatályos Lakossági Hitel Hirdetményben szerepelnek.

Jelen kommunikáció a 2022. május 23-án hatályos jogszabályok feltételeit figyelembe véve készült.


KALKULÁTOROK:

Kalkulátorainkat a jobb oldali menüben találod!

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ Szabad felhasználású Jelzáloghitel 6 HAVI referenciakamat

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ Szabad felhasználású Jelzáloghitel 5 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ Szabad felhasználású Jelzáloghitel 10 ÉVES KAMATPERIÓDUSSAL

hirdetmények

 

Kalkulátorok 

 • A törlesztőrészlet számító táblák csak akkor használhatóak tökéletesen, ha a makrók engedélyezésre kerülnek.
 • Piaci kamatozású lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel 6 havi ref.kamatperiódussal - 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.
 • Jelzáloghitelek 5 vagy 10 éves kamatperiódussal és 15 éves FIX kamattal
 • Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása
 • Otthonfelújítási kölcsön
 • Babaváró hitel
 • NHP Zöld Otthon Hitel - Az NHP Zöld Otthon termék értékesítését 2022. április 21-től felfüggesztjük.
 • Közszférás piaci kamatozású lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel 6 havi ref.kamatperiódussal - 2022. január 24-től felfüggesztjük a 6 havi kamatperiódusú piaci lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek értékesítését.