Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

EBH_CSOK_202012

Családi otthonteremtési kedvezmény

A Családi otthonteremtési kedvezmény, az Adó visszatérítési támogatás és a Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

2016.02.11-től megváltozott a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), a Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele és az Adó-visszatérítési támogatás igénybevételének feltételei.Az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető támogatásokról a 16/2016. (II.10.) Korm.rendelet, míg a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről a 17/2016. (II.10.) Korm.rendelet rendelkezik.

A családi otthonteremtési kedvezmény típusai

A családi otthonteremtési kedvezmény (továbbiakban: kedvezmény) legalább egy gyermek után vehető igénybe, típusai a következők:

  • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): a támogatott személyek meglévő gyermeke(ik) után vesznek igénybe kedvezményt. A kérelem benyújtásakor 24. hetet betöltött magzat/ ikermagzat is meglévő gyermek(ek)nek tekintendő, aki után CSOK vehető igénybe.
  • Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény (MCSOK): a fiatal házaspárnak minősülő (kérelem befogadásakor legalább az egyik fél 40 év alatti) támogatott személyek általuk vállalt gyermek(ek) után vesznek igénybe kedvezményt.
  • Családi otthonteremtési kedvezmény és megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény: a támogatott személyek meglévő és általuk vállalt gyermekeire után közösen vesznek igénybe kedvezményt.
  • Később született gyermek után járó utólagos támogatás (UCSOK)

A családi otthonteremtési kedvezményt a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy utóbb született gyermeke után is igényelheti, akire tekintettel nem részesült korábban a családi otthonteremtési kedvezményben, lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos 17/2016. Korm. rendelet szerint érvényes összegben és – a gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől eltekintve – feltételek szerint. Új lakás vásárlása, építése esetén utólagos családi otthonteremtési kedvezmény nem igényelhető.

Új lakás vásárlása, építése esetén 3 gyermekre akár 10 M Ft-ot igényelhet!

Azon ügyfelek, akik új lakás vásárlása, vagy építése esetén jogosultak 3 gyermek után a 10 M Ft CSOK igénybevételére, jogosultak lehetnek akár 10 millió forint államilag támogatott lakáshitel igénybevételére is.

Azon ügyfelek, akik lakás építésével valósítják meg álmaik otthonát Adó-visszatérítési támogatásban is részesülhetnek akár 5 millió forintig.

Új otthona megteremtéséhez számoljon a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, ne hagyja ki, használja önereje növelésre. Új lakás vásárlása, építése esetén 3 vagy többgyermekes családok részére, akár 10 M Ft vehető igénybe úgy, hogy a korábbi lakását is megtarthatja, az nem kizáró tényező.

Amennyiben új lakást vásárolna, vagy építene jogosult lehet a Családi Otthonteremtési Kedvezményre önereje növeléséhez.

Amennyiben használt lakást vásárolna, vagy meglévő lakását bővítené szintén élhet a Családi Otthonteremtési Kedvezményével, ne hagyja ki, használja önereje növelésre. Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény 600.000 – 2.750.000 forintig igényelhető.

Ha igénybe vette a 10 M Ft CSOK-ot, akkor akár 10M Ft összegű kamattámogatott lakáshitel igénybevételére is jogosult lehet. Ez a konstrukció kifejezetten csak a 10 M Ft Családi Otthonteremtési Kedvezmény mellé igényelhető, legalább 3 meglévő vagy legfeljebb 3 gyermek vállalása esetén A hiteltermék tehát önállóan nem értékesíthető. A hitel maximum 25 évre igényelhető, ez idő alatt nyújt az állam kamattámogatást.

Új lakást építő ügyfelek akár 5.000.000. Ft-ig Adó-visszatérítési támogatást is igénybe vehetnek. A támogatás magáncélú építkezések, illetve ehhez kapcsolódó építési telek magánszemély által történő vásárlása esetén igényelhető. A támogatás abban az esetben vehető igénybe, ha az épülő lakás hasznos alapterülete a 150nm-t, egylakásos lakóépület hasznos alapterülete a 300nm-t nem haladja meg.

Tudjon meg többet az Adó-visszatérítési támogatásról!


KALKULÁTOROK:

  • Kalkulátorainkat a jobb oldali menüben találod!


TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ

Családi otthonteremtési kedvezmény - Új lakás

Családi otthonteremtési kedvezmény - Használt lakás

Adó-visszatérítési támogatás

HIRDETMÉNYEK